rothjozsef
Fotó:Róth József MSZP
Függetlenül a néppártiak mai döntésétől és a Fidesz esetleges felfüggesztésétől vagy kizárásától, az orbáni politika már egyértelműen veszélybe sodorta a magyar uniós tagságot. Teljesen egyértelmű, hogy Orbánisztán összeférhetetlen az európai közösséggel és az európai alapszerződéssel. Tehát vagy Orbán Viktor vezeti ki az országot az Európai Unióból, vagy az orbáni politika miatt az Unió és a tagállamok döntenek majd úgy, hogy elegük van az európai értékeket semmibe vevő magyar kormányból és egyszerűen kisodródunk a közösségből. Ez több, mint veszélyes! 

 
A Fidesz kormány kezében lévő Magyar Távirati Iroda a mai (2019.03.10) sajtótájékoztatónkat is el akarta hallgatni: Tömeggyilkos, csecsemőket lemészároló drogbandák felfegyverzéséhez falaz az Orbán-kormány?

Az MSZP Országos Elnökségének állásfoglalása a tudományos élet szabadsága és a Magyar Tudományos Akadémia függetlensége elleni kormányzati támadásokról


Hazája ellen cselekszik, aki zülleszti az oktatási rendszert, aki támadja a tudományos élet szabadságát.
 
Nem szereti a hazáját, aki listázza a szabad gondolkodókat, magyar tudósokat, és nyíltan antiszemita propagandával kelt gyűlöletet, meghamisítja a történelmet.
 
Nincs szabadság és erős Európa ott, ahol egyetemeket üldözhet el, és civil szervezeteket lehetetlenít el a hatalom.
 
Ezért elítéljük az Orbán-kormánynak az elmúlt évek során a köz- és felsőoktatás, a kultúra, a tudomány, a művelődés és általában a szellemi élet, a civil autonómiák területén elkövetett rombolását, a CEU elüldözését, és elfogadhatatlannak tartjuk a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézetei ellen tervezett erőszakos „átszervezési” lépéseit.
 
A Magyar Tudományos Akadémiát alapító Széchenyi István és a közel kétszáz éves intézmény szellemiségét, vívmányait, értékeit meggyalázó „átszervezési koncepció” képmutató módon hivatkozik az innovációra, a gazdaságosságra és a versenyképességre.
 
A kormányzati „koncepció” valójában a nyers hatalompolitikai érdekeknek, a kritikai gondolkodás elfojtásának, a gazdaság-, társadalom- és humántudományok politikai érdekek szerinti közvetlen irányítás alá kényszerítésének, egyes lobbi csoportok nyers tőkeérdekei kiszolgálásának, a távlatos gazdasági-társadalmi modernizáció lefékezésének, az ország kiszerelő vagy pusztán bedolgozó üzemmé, lebutított, de annál engedelmesebb szolgatársadalommá züllesztésének fedőszövege, ideológiája. Semmi köze továbbá az akadémiai kutatóhálózatban és a felsőoktatásban indokolt szakszerű és folyamatos korszerűsítésekhez.
 
Mindezeken túl sok ezer kutató utcára kerülését is kockáztatja, felgyorsítja a fiatal értelmiségiek kivándorlását és a magyar társadalom, az egész nemzet közműveltségének süllyedését.
 
Az MSZP Országos Elnöksége szolidáris az Akadémiai Dolgozók Fóruma és más szervezetek küzdelmeivel, az állásvesztésre ítélt ezrekkel, és követeli a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét sértő intézkedési tervek azonnali visszavonását.
 
 
Budapest, 2019. március 7.
 
 
 
Dr. Tóth Bertalan
MSZP elnöke