rothjozsef

Fotó:Róth József MSZP önkormányzati képviselő Sátoraljaújhely

Róth József Sátoraljaújhely MSZP képviselő sajtónyilatkozata:

Sátoraljaújhely fid-eszes önkormányzata elutasította az általam beterjesztett napirendi pontot, ami a rabszolgatörvény elutasításáról szólt volna, a 100%ban önkormányzati tulajdonú cégeknél.Inkább gyűjtenek Bayer Zsoltnak 5Ftosokat. A polgármester hivatkozási alapja az volt, hogy a 100% tulajdonban lévő cégek alkalmazottjaira a törvény nem vonatkozik, mivel részmunkaidőben dolgoznak vagy jelenleg nincs alkalmazottja a cégnek.

Rám sem vonatkozik jelenleg a rabszolgatörvény, még is tartom magam annyira előre látónak, hogy mi van, ha fog. Véleményem szerint az önkormányzatnak pontosan azért kellett volna állást foglalnia az ügyben, mert drámai mértéket öltött az elvándorlás a térségből. Amennyiben csak a 3 nagy munkáltatót nézem, mindegyiknél van munkaerőhiány és egymástól csábítgatják el a szakembereket. A rabszolga törvény az én olvasatomban nem egy fiataloknak szánt vendégmarasztaló intézkedés, sőt szerintem gyorsítani fogja az elvándorlási hajlandóságot. Ami ebben a törvényben nagyon káros, hogy nem országon belüli elvándorlásra ösztönöz, hanem az ország elhagyására. A Magyar Szocialista Párt mindent megtett a törvény bevezetése ellen, de a Fidesz rabszolga sorba akarja taszítani a munkavállalókat és ebből nem enged. Igy nem maradt más megoldás az MSZP számára, mint területileg az önkormányzatokat kérni, hogy gondolják átt a várható következményeket. Amennyiben van egy önkormányzat, aki kiáll a térségben élők jobb munkakörülményeikért, jó példával jár elől, hogy nem alkalmazza, a rabszolgatörvényt ott csökkenhet az elvándorlási hajlandóság, sőt betelepülőket hozhat olyan térségekből, ahol kiállnak a rabszolgatörvény mellett.

Sátoraljaújhelyben több ezer ember él bérből és fizetésből. Több ezer munkavállaló, akin alkalmazhatják majd a növekvő elvándorlás miatt a rabszolgatörvényt. És aki a több pénzben reménykedik, és emiatt örül a rabszolgatörvénynek, annak elárulom - 12 hónap átlagában heti 48 órára emelhető a rendes munkaidő maximális mértéke. - nem igazán arra utal, hogy több pénzt akarnak nekünk fizetni. Ugyan is, ha jól tudom, a rendes munkaidő után csak alapbér jár.

Az elnéptelenedéstől és a rabszolgaságtól csak az MSZP tudja megmenteni Sátoraljaújhelyt.